Brukar du fundera på vad du kan göra för att företagets blogg ska generera mer trafik till hemsidan och artiklarna ska få fler engagerade läsare?
Det gör jag också – efter över tio år som Content Marketer inom B2B. Det kan alltid bli bättre!
Här har jag samlat konkreta tips hämtade från ledande SEO-experter och min egen erfarenhet som har visat sig fungera.
Den här artikeln handlar om vad du ska göra innan du börjar skriva.
Nu kör vi!
Leta ämnen aktivt varje månad
Självklart ska ämnet vara relevant för ditt företags målgrupp och expertis. Du vill ju att läsarna ska uppmärksamma, läsa och påverkas av ditt innehåll. Om du följer en tydlig, långsiktig strategi ökar du chanserna för att ditt innehåll över tiden kommer att stärka företagets varumärke och kassa. (Här kan du läs mer om hur man skapar en content-strategi för hela köpresan.)
Men även om du vägleds av en strategi (=guldstjärna i kanten) behöver du med jämna mellanrum välja ut specifika ämnen för nästa månads, eller veckas, blogginnehåll. Det räcker inte med följa en årsplan, vår föränderliga värld kräver också flexibilitet och anpassningsförmåga. Och lite kreativitet. Här kommer några tips.
Idélista
Ett enkelt sätt att fånga in nya idéer och alltid ha ämnen på lut är att ha en idélista med preliminära rubriker att plocka från och lyfta in i innehållskalendern. Om möjligt innehållande sökord från en lista med ”strategiska sökord” som företaget vill synas på.
Men hur listar man ut vad ens målgrupp går runt och längtar efter att få läsa om? Saker de behöver lära sig för att klara av sina utmaningar i jobbet? Och som har en koppling till det ditt företag gör?
Utforska sökord
Mata in ord i Google Keyword Planner eller något annat SEO-verktyg och leta bland sökordsförslagen. Titta framför allt efter ord som har ganska många sökningar per månad men inte alltför hög konkurrens.
SEO-verktyg kan också föreslå så kallade long-tail keywords, sökfraser som gärna får innehålla fyra ord. Ett blogginlägg som bygger på en relevant sökfras rankar ofta högre i sökmotorerna eftersom konkurrensen är mindre ju fler ord som används, jämfört med om du använder ett enda sökord. De som söker på en specifik fras, t ex ”fördelar med affärssystem i molnet”, har ju ett tydligt avgränsat informationsbehov vilket gör det lättare att göra relevant innehåll än en mer generellt sökord som ”affärssystem”. Dessutom är de antagligen mer engagerade och har kommit längre i köpresan, vilket gör dem lättare att konvertera.
Ett annat sätt att hitta sökord och sökfraser är att Googla på olika ord och frågor och skrolla ned till ”sökningar relaterade till…” längst ned på sidan med sökresultat. Där avslöjas alternativa flitigt använda sökbegrepp som man ibland inte hade kunnat gissa sig till. Och inte konkurrenterna heller…
Men det finns ovanligare och antagligen ofta förbisedda källor till eftertraktade ämnen med begränsat utbud.
Kurser
Sajter med onlinekurser som visar kursernas – och därmed ämnenas – popularitet. På Udemy kan man till exempel se vilka kurser som fått många likes.
Böcker
Sök på Amazon, Bokus, Adlibris etc. efter fackböcker inom din bransch eller expertområde. Titta efter titlar med många bra omdömen. Förutom titel och beskrivning visar många av dem ett ”smakprov” där du kan se de första sidorna, inklusive innehållsförteckningen där det finns uppslag till ämnen som intresserat läsarna.
Efterfrågat innehåll
På ahref.com kan du söka på konkurrenternas sajtadresser och få fram ”top content”, det vill säga konkret innehåll som delats och länkats till mest. Med deras Content Explorer kan du bland annat få fram innehåll som delats och länkats till mest.
Via BuzzSumos Evergreen Score kan man upptäcka innehåll som ”gått bra” länge. Populärt innehåll på engelska som saknar en motsvarighet på svenska är en möjlighet att göra en svensk version anpassad till en svensk målgrupp (ofta inte bara en språklig utan även kulturell anpassning, med relevanta referenser mm).
Konferensagendor
Konferenser och mässor som drar många besökare ur din målgrupp kan ge klockrena uppslag på vad som går hem. Arrangörerna har ofta lagt år på att testa sig fram till den optimala agendan för att dra rätt folk. I dessa pandemitider har många lagt om till digitala event, men det gör dem inte mindre intressanta som indikatorer på ämnen som väcker intresse. Ett knep är att klistra in konferenssajtens URL (webbadress) direkt i Googles Keyword Planner, och vips spottar den ut sökordsförslag baserade på eventets innehåll.
Har du tips andra sätt att hitta grymma ämnen? I så fall vill jag gärna höra dem!

Bestäm artikeltyp
Istället för att kasta dig på tangentbordet så fort du har ett ämne kan du först bestämma dig för vilken sorts artikel du ska skriva. Här är tre etablerade artikelformat som till stor del har utvecklats med SEO i åtanke.
Response posts – svarsartiklar
Response posts svarar på en fråga i smalt ämne, som ”Hur använder jag taggar på LinkedIn?” Om frågan inte besvaras någon annanstans online, eller besvaras halvdant, har du en gyllene chans att hamna överst bland sökresultaten. Helst ska det förstås vara rätt många sökningar på ämnet, även om man kanske använder lite andra ord.
En response post ska helst vara omkring 1500 ord för att vara optimerad för sök, längre än många svenska bloggartiklar brukar vara. I USA är riktigt långa artiklar betydligt vanligare. Den största anledningen till det är att Google rankar innehåll som är ”uttömmande” – exhaustive – högre. Men självklart ska du inte fylla ut med onödig text – det skulle dra ned läsupplevelsen. Hellre 700 välavvägda, välbehövliga ord än 1500 ord med svammel.
Pillar posts – uttömmande artiklar
Pillar posts behandlar ett ämne utförligt och ger svar på relaterade frågor. En artikel av typen ”Så automatiserar du företagets administrativa arbetsuppgifter” skulle kunna vara en pillar post. För att ranka högt ska de ge stort värde för läsaren, helt enkelt ge den bästa informationen i ämnet.
Artiklar som rankar allra högst ligger på omkring 3000 ord, och även om det kanske känns orealistiskt – längden väljer du själv – ska de ändå vara av det längre slaget. De kräver trots allt en hel del arbete och görs kanske bara några gånger per år.
Roundup posts – insamlande artiklar
Roundup posts samlar fakta från olika hemsidor om ett ämne, ofta med en egen slutsats. Det kan vara en sammanfattning av olika experters svar på en viss fråga, så att läsaren får många kvalificerade uppfattningar på en gång.

De här tre pålitliga formaten har överlevt bloggevolutionen, men självklart kan andra typer av artiklar också fungera.
Nu kliar det säkert i fingrarna av skrivklåda, och i nästa artikel kommer jag att fokusera på själva skrivandet.
Fick du med dig något tips som var särskilt användbart i ditt arbete?
Om du har frågor om hur ditt företags blogg kan få större genomslag och driva mer affärer, hör av dig!
Erik
Fler tips om B2B-bloggar:
Så får dina bloggartiklar fler läsare del 2: Skriva
Så får dina bloggartiklar fler läsare del 3: Marknadsföra
Om hur du kan bygga en inbound marketing-strategi:
Hur du skapar en bättre kundresa med Se-Think-Do-Care
Bilder från Unsplash.