Misstänker du att företagets blogg skulle kunna generera mycket mer trafik och engagera betydligt fler läsare? Här får du några konkreta tips insamlade från ledande SEO-experter och lärdomar från alla B2B-artiklar jag skrivit.
Om du missade första artikeln om att planera sin blogg kanske du vill läsa den först.
Den här artikeln handlar om själva skrivandet, så vässa pennan så kör vi igång!
Rubriken
Huvudrubriken är det mest avgörande i hela texten.
Buzzsumo analyserade 100 miljoner rubriker. De såg bland annat att innehåll som fick flest delningar började med ett antal: De x bästa…, De x största… etc. Dessutom var de hela 12-18 ord långt, vilket är betydligt fler än vad jag hade förväntat mig.
Inom B2B (på LinkedIn) började de allra framgångsrikaste rubrikerna med:
- ”Framtiden för…”
- ”X sätt att…”
- ”Det du behöver veta om…”
Fast på engelska. Hela listan ser du här:

En annan studie av Coschedule visar (inte oväntat) ett tydligt samband mellan känslomässigt laddade rubriker och hur ofta artiklar delas.
Lite mer oväntat är att Outbrain i en studie upptäckte att rubriker som innehöll en parentes (som i den här artikeln) kunde förbättra klickfrekvensen med 38%.
Va? Jo, det ska faktiskt stå 38%.
Inledningen
Inledningen är förstås också superviktig. Dess uppgift är att få läsaren på kroken och ska helst vara kort.
En beprövad metod är att låta första meningen ställa frågan som artikeln besvarar, och gärna samtidigt knyta an till läsaren, typ ”Har du också undrat vad de gör på banken efter tre?”
SEO-gurun Brian Dean på Backlinko föreslår vad han kallar PPP-metoden:
- Preview – börja med en mening om vad läsaren kommer att få om den läser vidare (innehållande sökordet).
- Proof – ge bevis för att skribenten kan ämnet, till exempel genom att referera till kunder, uppdrag, erfarenhet eller resultat.
- Preview – avslöja något specifikt om artikeln eller ge ett litet smakprov.
Använd artikelns sökord åtminstone en gång i inledningen.
Ett sätt att få läsaren att fortsätta är att avsluta inledningen med en övergång till resten av texten som manar läsaren framåt, t ex ”Nu sätter vi igång.” eller ”Nu kör vi!”
Låter det bekant?
Underrubrikerna
Nu är det väl ändå dags att skriva själva artikeltexten?
Absolut – inte.
En massiv textmassa är sällan den bästa lösningen, framför allt inte om den ska läsas på mobilen. Lägg istället lite tid på att dela upp artikeln och formulera bra underrubriker. 4-5 stycken brukar vara lagom. Plocka gärna upp huvudrubrikens sökord i en eller två av dem.
Google ger strukturerat innehåll som är uppdelat i underrubriker företräde i sökresultaten. Underrubriker ger dessutom läsaren överblick och gör det lättare att orientera sig i texten.
I en längre artikel kan underrubrikerna listas i början med länkar direkt till varje stycke.
Brödtexten
Ha en stilguide
För att artiklarna på en blogg ska ”bygga” företagets varumärke över tid ska de helst hålla ungefär samma stil (även kallat röst eller tonalitet). Men hur lyckas man med det om flera skriver för företagsbloggen, alla på sitt eget finurliga sätt att tänka och skriva?
En enkel stilguide kan göra stor skillnad och spara mycket arbete. Den ska bevara frågan: hur ska vi uppfattas? Hur uttrycker vi oss och hur uttrycker vi oss inte? Ta med exempel på hur ni skriver – och inte minst, hur ni inte skriver.
Våga vara personlig
Artiklar som innehåller något personligt gör nästan alltid läsarna mer intresserade. De är lättare att relatera till och känns mer äkta. Det verkar som att vi egentligen helst vill läsa saker skrivna av människor, för människor (och gärna om människor). Den som skriver behöver inte alltid skriva i egenskap av expert eller – ännu värre – företagets officiella ”spökskrivare”.

Sätt ut skribentens namn och titel (eller roll), gärna länkad till hens LinkedIn-profil, så ökar du antagligen både läsarens intresse och tillit till innehållet.
Det finns en tendens till att alla varumärken ”låter” precis likadant. De flesta vill vara kunniga, professionella och vänliga, men hur känner man igen just ditt företag? Att vara personlig och bjuda lite på sig själv är förmodligen det bästa sättet att skilja ut sig från konkurrenternas innehåll.
Skriv som en vän
En annan möjlig ”approach” är att skriva som om du vore en vän till läsaren. ”Jag har haft den här utmaningen, och gjorde lite research…”
Då ställs det inte lika höga krav på noggrann research, källhänvisningar och aktuella referenser som belägger alla fakta, vilket sparar en hel del tid. Samtidigt märker läsarna att de läser något som en människa har skrivit, någon med samma problem som de och som de kan känna igen sig i. Två flugor i en smäll.
Skriv som du talar
Det gamla goda rådet ”skriv som du talar” fungerar fortfarande. Ingen orkar läsa mer corporate bullshit och styltig managegement-svenska, om det inte kommer från Percy Nilegård.
Prova att läsa upp texten högt – det är ett utmärkt sätt att upptäcka om den låter naturlig eller om den låter konstig eller krystad.
Länka till annat innehåll på samma hemsida
Internlänkar är länkar i artikeltexten till andra bloggartiklar och webbsidor på företagets hemsida. De är bra för att de håller besökarna kvar på sajten genom att erbjuda fördjupningar och kompletterande information.
Däremot kan det faktiskt finnas anledning att undvika externa länkar (länkar till andra webbplatser) i början av artikeln. Annars riskerar du att läsaren lockas att klicka sig bort till en annan hemsida innan de hunnit läsa artikeln. Det gäller ju att få dem att stanna så länge som möjligt, dels för att det gör den synligare i sökmotorerna, dels för att du förstås vill engagera och påverka din målgrupp med ditt innehåll.

Avslutningen
Har du läst en intressant artikel som plötsligt bara upphör, som när man inser att man har gått på en återvändsgata? Det är som om att titta på en film som hänger sig när det är en minut kvar. Kanske tar författarens ork slut, kanske tycker han eller hon sig ha sagt allt som skulle sägas, och så får det vara bra med det.
Högst otillfredsställande.
En artikel kräver sin avslutning som kräftor kräfva sina drycker. Inom B2B, där texterna ofta innehåller faktatung eller komplex information, kan en slutsats eller sammanfattning vara en väldigt uppskattad form av avslutning. Det gör läsaren medveten om vilka artikelns viktigaste lärdomar är och på så vis samtidigt dess värde.
Backlinkos Brian Dean (om du ursäktar att jag plockar mer från honom) har en metod även för avslutningar kallad TAC – Transition, Ask, Call-to-Action (Övergång, Fråga, Uppmaning):
- Övergång – ”Dags att summera”.
- Ställ en specifik, enkel fråga till läsaren t ex ”Vilken strategi kommer du att prova först?”
- Uppmana till en konkret handling, till exempel genom en Call-To-Action-knapp eller uppmaning att kommentera, dela, kontakta oss eller något annat du vill att läsaren ska göra.
Det finns självklart andra sätt att avsluta som kan fungera alldeles utmärkt, det ska sägas.
Vilket är din största utmaning när det handlar om bloggande? Fly mig ett meddelande! Det finns alltid en lösning.
Erik
Fler tips om B2B-bloggar:
Så får dina bloggartiklar fler läsare del 1: Planera
Så får dina bloggartiklar fler läsare del 3: Marknadsföra
Om hur du kan bygga en inbound marketing-strategi: