Du är äntligen klar med blogginlägget som kommer att hjälpa läsarna i din målgrupp med en av sina stora utmaningar. Dags att publicera och vänta på resultatet!
Nix. Affärsvärdet av världens bästa artikel är exakt noll om ingen ser den. Beslutsfattare befinner sig i en content tsunami och behöver hjälp att hitta just ditt innehåll.
Här får du 9 tips på hur du kan paketera och marknadsföra ditt blogginlägg så att det blir läst.
Vi börjar med bilderna.
1. Använd förstärkande och kompletterande bilder
Att leta bra bilder tar tid, det kan vilken AD som helst intyga. Men det går inte att komma ifrån: bilderna är avgörande när det handlar om att fånga uppmärksamheten och ge en engagerande läsupplevelse. Så fuska inte med bilderna!
Artikeln i sin helhet behöver matchas med en toppbild (en så kallad hero image). Välj också ut två-tre bilder för själva artikeln. Välj bilder som understryker och förstärker underrubrikerna eller viktiga avsnitt i texten.
Ett annat sätt, som verkligen kan öka läsvärdet, är bilder som kompletterar texten, till exempel ett pajdiagram, en faktaruta eller infograf. En kompletterande bild innehåller information som brödtexten inte bjuder på, till exempel fördjupande fakta eller ett citat.
Självklart ska alla bilder följa riktlinjerna för företagets visuella design, så att alla bilderna på sajten känns som att de hänger ihop och kommer från samma företag.

2. Gör artikeln lättläst
Undvik för små typsnitt. En pytteliten textstorlek gör bara texten onödigt svårläst. Det händer att jag ser en webbsida med 12 pixlar. Då får man räkna med att en del av besökarna inte kommer att orka läsa artikeln och lämnar hemsidan. Den här texten ligger på den undre gränsen – 16 eller 18 pixlar kan vara ett bra riktmärke.
Undvik för stor radlängd. Ett vanligt fel jag ser är texten som praktiskt taget går från kant till kant på webbsidan. Det är mycket mer svårläst och ställer helt onödiga krav på läsaren.
Gör istället texten så lättläst som möjligt. Rekommendationerna för en optimal radbredd för skärmläsning varierar, men brukar ligga runt 60-70 tecken inklusive mellanslag. Språkrådet rekommenderar t o m 55-60 ”nedslag” för text generellt – det finns ett skäl till varför tidningar delar upp texten i smala spalter.
Använd tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund. Undvik t ex ljus färg på typsnitt om bakgrunden är vit eller ljus.
3. Dela upp texten
Layouten – hur text och bild placeras på sidan – är viktigare än vad många tror. Dålig layout kan få vilket innehåll som helst att se oproffsigt, slarvigt och rörigt ut.
Bryt av med bilder och var inte rädd för att lämna luft mellan textavsnitten.
Långa textavsnitt som vi är vana att läsa på en bordsdator (eller i en pappersbok) är en utmaning i en mobil. I Sverige – och i världen sammantaget – är det numera vanligare att läsa på mobilen än på en dator eller läsplatta.
Dagens Nyheter borde veta ett och annat om hur man optimerar för läsaren. DNs app delar föredömligt upp all löpande text i korta stycken på några meningar med en tom rad mellan. Det verkar vara så vi vill konsumera text i vår digitaliserade värld, oavsett vad vi tycker om det.
Bonustips: Om du måste byta rubriknivå, justera radavstånd och lägga in extra avstånd mellan text och bild varje gång du skapar ett blogginlägg för att ska se bra ut, sparar du mycket tid om du ändrar sidmallen istället. Många standardmallar som ska vara anpassade för blogg skriker efter ett par designerögon, inte minst i WordPress.
4. Korta, beskrivande URLer
Korta URLer rankar bättre i Googles sökmotor. Beskrivande URLer – som använder titeln och som talar om vad innehållet handlar om – likaså. Dessutom har de högre klickfrekvens.

5. Kom ihåg titeltagg och metabeskrivning
Skriv in en titeltagg som innehåller sökordet. Titeltaggen är den blå rubriken som syns i Googles sökresultat.
Lägg alltid in en metabeskrivning (max ca 155 ord) som säljer in artikelns innehåll. Metabeskrivningen är det som syns direkt under rubriken i sökresultatet, så det är många gånger avgörande för om läsaren väljer att klicka på just din rubrik.
Mer om hur du sökordsoptimerar dina blogginlägg hittar du i min artikel om bloggplanering och bloggskrivande.
6. Dela på sociala medier
Om ditt inlägg lyckas hamna bland de översta sökresultaten när du publicerat det kan det förstås hittas via sökmotorerna. Men för de allra flesta krävs mer än så för att få trafiken man vill ha, och sociala medier är fortfarande ett av de effektivaste sätten att marknadsföra sitt innehåll.
LinkedIn är en no-brainer för de flesta B2B-företag. Hur du gör algoritmerna glada och sticker ut på LinkedIn förtjänar en egen artikel, men ett tips är att följa eminenta LinkedIn-gurun Linda Björck.
Men glöm inte att det finns fler relevanta plattformar. Många föredrar numera faktiskt Youtube framför Google, där de kan lyssna på riktiga människor och får en visuell upplevelse. Vilket leder oss till nästa tips.
7. Ge artikeln liv
Video har visat sig ha förmåga att driva upp trafikvolymen till hemsidor och även antal leads.
Ett sätt att få liv i en färdig bloggartikel är att animera highlights från texten och bilderna i en enkel video på 30-60 sekunder (motion graphics eller explainer videos). Posta den på LinkedIN så att målgruppen kan upptäcka och se den direkt i sitt LinkedIn-flöde. Om intresse uppstår kan man klicka sig vidare till din blogg och läsa artikeln. Samma princip kan appliceras på Youtube.

8. Personligt nyhetsbrev
Nyhetsbrev med länkar till ett urval av bloggartiklar kan skaffa dig fler läsare. Den som medvetet har valt att ta emot ett nyhetsbrev är antagligen mer intresserad av det än de flesta inlägg på LinkedIn eller X. Har du många kontakter med profildata kan du optimera nyhetsbreven på olika segment, t ex en viss bransch.
Men! Jag får hundratals nyhetsbrev från alla möjliga företag varje månad, ibland utan att ens veta varför. Nästan alla är brandade och snyggt designade och innehåller flera artiklar i diverse ämnen. Om jag öppnar ett av dem är det sanning å säga ofta för att avprenumerera.
Istället för opersonliga massutskick från företaget, kan du prova att skicka ett vanligt mejl med en vanlig person på företaget som avsändare. Det kan vara du själv, en av dina säljare eller någon annan medarbetare som bygger kundrelationer.
Visst låter det galet men det kan dra upp öppningsfrekvensen rejält. Skriv som du skulle skriva vilket (välskrivet) mejl som helst. Håll det personligt och tipsa om en enda bloggartikel. Inte tre, inte fem stycken, det försätter antagligen bara den stressade mottagaren i ytterligare en oönskad beslutssituation. Satsa på kvalitet, skicka bara riktigt bra artiklar.
9. Be andra dela
Skicka artikeln till kollegorna och be dem dela den på LinkedIN. Helst ska var och en skapa sitt eget inlägg, inte bara dela vidare företagets inlägg – det ger bättre synlighet. Varje person, inte minst säljarna, brukar ha ett imponerande kontaktnätverk.
Och, inspirerat av det personliga nyhetsbrevet ovanför, varför inte be dem mejla artikeln till sina egna, utvalda kontakter. Bistå med ett färdigt brev som de kan ändra och göra mer personligt efter behov.
Om du intervjuat en expert kan du be dem dela artikeln med sitt nätverk, som både brukar kunna vara stort och ha förtroende för experten.
Det här var bara några sätt att ge din blogg större genomslag.
Kontentan är att bra artiklar med dålig marknadsföring är tid och pengar i sjön. Hellre färre bra, artiklar som promotas väl än att allt krut läggs på att vräka ut inlägg på löpande band. Håller du med?
Hör av dig om du har frågor, tips eller kommentarer!
Erik
Fler tips om B2B-bloggar:
Så får dina bloggartiklar fler läsare del 1: Planera
Så får dina bloggartiklar fler läsare del 2: Skriva
Bilder från Unsplash